UGE 6 – HER BEGYNDER DE VÅDE DRØMME!


Skal vi ikke lige starte lidt frækt ud? Ved Tostrup Sø i oktober måned kunne jeg ligge øjne på denne lille scene. Som en hver interesseret, blev kameraet hurtigt fundet frem – Sådan nogle billeder vil man jo gerne have liggende!

I akten fangede jeg to vårfluer – Ja, dem der, der typisk bygger huse og går rundt med dem. Det er formodentlig arten Limnephilus politus, men i dag skal det ikke handle om politik. Dog vil jeg hellere spørge ”hvordan er det lige, at vårfluer boller” og ”hvordan finder de en partner”?

Der er mange forskellige måder at finde hinanden – dog er der en ting, som mange vårfluer praktiser. Forestil dig, at du står ved et vandløb eller sø. Pludselig ser du noget flakke i et mønster. Det kan være zigzag, op og ned, måske fra siden til siden. Det er en han der søger – men hvad søger han efter? Hunnerne har nemlig gemt sig inde i siden af søen eller vandløbet og tiltrækker hannerne ved hjælp af det man kalder feromoner. Feromoner er nogle små molekyler, som de kan sende ud i deres omgivelser som kan potentielt lede en han hen til en.

Så hvad så nu? Nu har de dannet par, og nu skal der dælme sikres en fremtid! Hannen på dette billede er måske lidt sky, han gemmer sig i hvert fald under hunnens vinger, men deres kønsorganer er allerede koblet sammen. Hannen er i gang med at levere en pakke med sæd til den heldige hun – hvor hun så kan begynde at producere æg.

Redigeret (08-02-2023): Her havde jeg skrevet om at nogle vårfluerhanner fløj opstrøms og havde parasitter i sig – Det er ikke rigtigt. Jeg havde desværre kommet til at forveksle vårfluer og døgnfluer. Se blot bort for dette og tak til Bent Lauge Madsen for rettelserne!

Vårfluerne ligner ved øjekast meget en sommerfugl. Dette er ikke et tilfælde, da de er tæt beslægtet – men hvordan boller sommerfugle? Hop over til kratluskerkande og find ud af det mysterium! I denne uge er Sara Kande og jeg gået sammen om at fortælle dyrerigets bolleri – Så følg med, hvis du gerne vil have en hed og våd uge 6!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments