Pølse-a-hva for noget?

Pølse-a-hva for noget?

Ja den er god nok! Kender i den utrolig sjældne Sen Pølseslørvinge (Protonemura hrabei)?

Der er nok nogle der kender den lidt mere almindelige Tidlig pølseslørvinge (Protonemura meyeri), men denne her er virkelig sjælden!

I Danmark er den kun kendt fra meget få lokaliteter – nogle er mere sikre end andre, og en af de steder, hvor man med sikkerhed kan finde den er i Rebild bakker. I Rold Kilde er der rigtig gode forhold for den lille slørvinge. Vandet har gennemsnitlig den samme temperatur, der er masser af føde tilgængelig i form af blade og træstykker, og så er der masser af gemmesteder til dem!

Der hvor jeg havde mest succes i at finde den var på træstykker. Under barken havde de fundet sig godt tilrette sammen med en anden slørvinge der hedder Bækkens gælleslørvinge (Amphinemura standfussi).

Begge har gæller under halsen, dog har Amphinemura-slægten gællebuske, hvor Protonemura har tre pølsegæller i hver side.

Den sjældne Sen Pølseslørvinge elsker kildevæld, og derfor har den også svært ved at sprede sig videre herfra. Arten er relativ lokal, og det kommer den nok fortsat til at være. Denne art er blot én af de grunde til at vi skal beskytte vores mest sårbare miljøer, nemlig kildevæld. Trusler som pesticider i grundvandet eller overfladevand, foururening samt vandindvinding kan have store konsekvenser for overlevelsen af de små kildeelskende dyr.

Sen Pølseslørvinge og dens seks gæller under halsen
Roldkilde hvor Sen Pølseslørvinge stortrives
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments