Dødt ved er slørvingernes bedste ven

Grus grus, Trane? (En lille fugle joke)

Nej, dog ikke. Det skal handle om et helt andet element – Faktisk noget der er utrolig vigtigt for smådyrene i de ferske vande, nemlig dødt ved.

Lad mig tage dig med til Lemming Å (Østjylland, Gudenåen), hvor der nemlig er et pragt eksemplar på vigtigheden.

Forleden var jeg i Lemming Å for at tage en sparkeprøve samt lave Dansk Fysisk indeks på udvidet niveau. Vejen dertil var hård med meget sumpet jord og hegn i vejen. Selve vandløbet var også rimelig brunvandet med blød sand- og mudderbund. Efter kort at have kigget på vandløbet vurderede jeg, at det nok ikke ville være sten, som jeg ville lave en pilleprøve på til min sparkeprøve. Jeg kunne faktisk ikke se en eneste!

Jeg tog først sparkeprøven, og her kunne jeg hurtigt se, at der var Nålevinger (Leuctra) tilstede. Det var altid et godt tegn. Men efter færdiggørelsen af prøven skulle jeg finde noget at pille dyr af på. Heldigt for mig lå der nogle grene og træstykker inde langs kanten af vandløbet.

Jeg samlede et træstykke op og hurtigt kunne jeg både se Tågeslørvingen (Taeniopteryx nebulosa) samt askeslørvinger (Nemoura). Men pludselig kravlede der en skøn sag ud under barken, nemlig Stor Kulsslørvinge (Perlodes microcephalus)!

Smilet spredte sig og glæden blev stor! Den havde jeg ikke forventet at se her, for den er nemlig ikke observeret i Lemming Å før nu! Jeg fik den med, og nu bliver den endelig indrapporteret for Lemming Å.

Igennem min korte felttid allerede her i februar måned har jeg fundet ud af noget generelt. Slørvinger elsker dødt ved! Kæppe, træstammer, planker you name it! Er der dødt ved, så er der slørvinger på det.

Så mit lille budskab er dette: Husk nu det døde ved, når I fokuser på genopretning af vandløb. Grus er ikke altid nok for smådyrene. Dødt ved er guld værd, og for Perlodes ville den nok ikke være i Lemming Å uden det. Dertil vil det gavne mange andre sjældne arter, f.eks. sommerdøgnfluen Heptagenia flava, som nemlig også er ret sjælden.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments