UGE 6 – SEX OG DØDEN GÅR HÅND I HÅND

På lavvandslinjen i Danmark kan man være heldig, eller måske uheldig, at møde denne lange ormelignende ting – Faktisk er det en af de største havbørsteorme i Danmark. Grøn Nereis (Alitta virens) bliver den kaldt, og den har den vildeste sex med døden til følge!

Det hele starter på bunden, hvor den lever i lange gange, som den selv har lavet. Her kan den opholde sig i over tre år, hvor den så bliver kønsmoden. Når ny månen engang kommer frem i marts til juni vil disse ca. 50 – 80 centimeter lange basser komme op fra deres lange gange, hvor de stormer op til overfladen. Dette resulter i det største orgie i vandmasserne! Hannerne og hunnerne frigiver sæd og æg imens de vrimler rundt.

Til sidst har den lange gydning taget kræfterne af dem og resterne skyller i land. Det kan resulter i, at man kan finde flere hundrede individer langs visse strande. Så hvis du nu går en tur langs stranden i løbet af marts til juni ved ny måne, så møder du nok denne lange sex freak! Så giv den lige et klap på parapodiet. Den er har sku gjort et godt stykke arbejde!

Billede af Mette Østergaard Lauridsen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments